Zayıflama Beslenme Programınız Parmak izi gibi Size Özel Olmalı!
Alınan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller yeterli ve dengeli olmalı, posa(lif) yüksek olmalı, bol sıvı içilmeli, belli bir öğün düzeni olmalıdır. Kalıcı kilo kaybı için sizin beslenme programınızın beslenme alışkanlığınıza, sağlık durumunuza, iş yaşantısı, seyahatler, tatiller gibi sosyal hayatınıza, diyetle ilgili psikolojik durumunuza uygun olmasını önemlidir. Takibiniz sırasında da bu noktalar sürekli gözden geçirilecek ve programlarınız düzenlenecektir.
Planlanan diyetin başarılı olması için; kişinin yaşı, cinsiyeti ve kilosuna, Yaşam şekline (uyku saatlerine, sosyal durumuna, yemek saatlerine vb.), kan değerlerine dikkat edilmelidir.
Vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlayan elzem makro (karbonhidrat, yağ ve proteinler) ve mikro besin öğelerinin (mineraller ve vitaminler) yeterli ve dengeli alınmalıdır.
Kilo koruma
Zayıflama veya kilo alma süreci sonrasında ideal vücut ağırlığının korunmasını ve sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline gelmesini sağlamak, İdeal kilosunda olan bireylerin sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi, yaşam tarzının düzenlenmesi, ailesel ya da beslenmeye bağlı hastalık risklerini azaltacak beslenme programlarının düzenlenmesidir.
Kilonun korunmasında “alınan enerji” ile “ harcanan enerji”nin dengede olması gereklidir. Kilo vermek için her gün aldığınız kaloriden biraz daha fazlasını harcamanız gerekir. Bunu aldığınız kaloriyi azaltarak veya daha fazla egzersiz yaparak sağlayabilirsiniz. En iyi yol ikisini de yapmaktır. Kilo almaya gereksiniminiz varsa, harcadığınız enerjiden daha fazla oranda kalori almalısınız.
Sürekli kilo alıp verme; bazal metabolizma hızınızın yavaşlamasına, yeme bozukluklarına ve zayıf bir öz güvene sahip olmanıza neden olabilmektedir.
Kaybedilen kiloların tekrar kazanılması çoğunlukla hızlı kilo verdiren ve gerçek vaatler vermeyen diyetlerin, aletlerin ve diğer riskli yöntemlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu kilo alıp verme döngüsü devam ettikçe diyet yapan kişi kilosunu korumak için daha düşük kaloriye gereksinim duyacak ve daha zor kilo kaybedecektir. Başarı-başarısızlık şeklinde devam eden bu döngü, kişinin psikolojisini bozacaktır. Bu nedenle kilo sorunu olan kişiler, ideal kilolarına ulaşırken sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri içeren uzun süreli çözüm yolları aramalılardır.
Kilo alma
Beden Kitle Endeksi 18,5 ve altında olan bireyler “zayıf” kabul edilir. Beden kitle indeksiniz bu değerin altındaysa öncelikle zayıflığınızın nedeni tespit edilmelidir. Gün içerisinde çok az kalori alıyor olabilirsiniz veya endokrin sistemle ilgili bir rahatsızlık, bazı mineral eksiklikleri, gaitada parazit olabilir. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa beslenme şeklinizde yapacağınız minik değişiklikler kilo almanızda etkili olacaktır. Kilo almanız için yapılması geren aldığınız enerjiyi arttırmak ama bunu abur cubur yiyerek, bol yağlı, bol şekerli gıdalar tüketerek yapmak doğru bir yöntem değildir. Sağlıklı besinler ile kilo almak en doğru yol olacaktır.