Sporcu beslenmesi, sporcunun performansını yükseltebilmek ve genel sağlık durumunu ideal seviyede tutabilmek için uygulanan programdır. Programa uygun beslenen sporcuların vücut ağırlığı, egzersiz performansı, sağlık durumu ve vücut bileşenleri olumlu yönde gelişir. Hiçbir besin mucizevi etki vermez. Bu nedenle uğraşılan spor dalı ve sporcunun vücut özelliklerine bağlı olarak kişiye özel beslenme programları hazırlanır. Hayat boyu zinde ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için kişilerin doğal gıdalardan oluşan dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanması gerekir.
Sporcu beslenmesi ile vücudun hastalıklardan korunması ve zorlu performansların ardından daha hızlı onarılmasını sağlamak mümkün oluyor. Aynı zamanda antrenman sıklığına bağlı olarak alınması gereken doğru enerji miktarı belirleniyor, sağlıklı şekilde uygun kilo artışı ya da düşüşü sağlanabilir. Doğru beslenme programı sporcunun günlük harcadığı enerji miktarı, genel sağlık durumu, kilosu, yaşı, boyu, kronik hastalıkları, uğraştığı spor dalı gibi etkenlere göre değişiklik göstermeli. Bu nedenle her sporcunun profesyonel bir beslenme uzmanı ile birlikte liste hazırlaması oldukça önemli.
İnsan vücudu tüketilen gıda maddelerine egzersizden daha erken tepki verir. Beslenme alışkanlıkları tam oturmamış sporcuların tüm performansını gösterebilmesi beklenmez. Beslenme programının temel prensibi, fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında sporcunun duyacağı enerji miktarına uygun gıdaların dengeli şekilde tüketilmesine dayanır. Performanstan önce basit ve kompleks karbonhidrat tüketimi oldukça iyi bir seçimdir. Sonrasında ise sporcunun yağ kaybetmek ya da kas kütlesinde artış sağlamak gibi amaçlarına bağlı olarak beslenmek gerekir. Yıpranan kasları onarmak için protein, kaybedilen enerjiyi yeniden kazanabilmek içinse karbonhidrat tüketimi şarttır.